• Български
  • English
  • Русский

 

Възпитанието, което дължа на бабушка, Мария Тимофеевна Бицили

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

За съжаление, имам много малко спомени от детските си години. Един от тях, обаче, ми е останал за цял живот и обуславя поведението ми и до днес.

Предполагам, че съм била на 5-6 години. Живеехме на улица Алеко Константинов, номер 1. Баща ми и мама работеха и бяха заети по цял ден. Бях оставена изцяло на грижите на бабушка,  която много обичах. Освен мене, тя се занимаваше с цялото домакинство, в което й помагаше една украинка, Зося. Бяха се сприятелили  и, постепенно, Зося беше станала член на семейството Бицили. Едно от задълженията й беше да пали печките. Всяка сутрин се разхождаше из стаите, мъморейки:»Печечка горить, печечка горить?».

Веднъж, не знам  по каква причина, тя ме беше смъмрила и аз, много засегната, й отговорих нещо от рода: «Ти си слугинята, какво си седнала да ме възпитаваш». Зося, обидена и разревана, тутакси се затича да се оплаче на баба ми и заяви, че кракът й нямало да стъпи повече в този дом. Реакцията на бабушка беше мгновенна -тя, която никога досега не беше вдигала ръка срещу мене, грабна машата и ме подгони из апартамента с вик: »Я выбью из тебя эту княжескую спесь!». Намерих спасение на балкона, отъдето замолих съседите за помощ. После дълго и чистосърдечно се извинявах на Зося, която ми прости оскърблението и продължи да идва у дома.

09.07.2012, Женева                         Наталия Гал

 

 Бележка под линия: Н.Гал е дъщеря на княз Андрей Павлович Мешчерски и по-малката дъщеря на проф. Бицили - Мария Петровна. Споменът е предоставен от Н.Андреевна специално за сайта, написан е на български език /ще отбележа само, че повече от 40 години авторът не живее в България/ и се публикува без никакви редакторски намеси - смятам, че запазването на оригиналния правопис, синтаксис и лексикална употреба е съществен елемент от превръщането на този текст в документ.

На снимката: Мария Тимофеевна Бицили с по-голямата си дъщеря Ана. Одеса, 1902 г. Снимката е от личния архив на Н.Гал, публикува се за първи път